Je kind is een tijd niet bij Mama Mia geweest. Baby’s zullen er niet zo veel van mee krijgen. Dreumesen en peuters wel. In deze blog geef ik je tips hoe je het “opnieuw wennen” als ouder kunt begeleiden.

Tip 1 Een goede start: samen herinneringen ophalen
Door van te voren met je kind herinneringen op te halen aan het spelen bij Mama Mia spreek je alvast het enthousiasme bij je kind aan, zodat de latere mededeling dat hij weer naar Mama Mia gaat goed ontvangen wordt. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind foto’s bekijken in het ouderportaal. Als je samen alle namen van vriendjes en juffies en leuke herinneringen hebt opgehaald, kun je vragen of je kind weer zin heeft om te gaan spelen bij Mama Mia.

Tip 2: De boodschap dat je kind weer naar Mama Mia gaat
Probeer de druk in een ‘ik-moet-even-met-jou-praten-gesprek’ te voorkomen door de boodschap helder, kort en positief te houden. Je kind mag weer naar Mama Mia! Dat is een vrolijke boodschap! Belangrijk is dat je zelf uitstraalt er vertrouwen in te hebben. Heb je het niet omdat je het best lastig vindt na de lockdown je kind weer weg te brengen? Laat je partner (indien aanwezig) het dan vertellen of doe het samen.
Laat vooral schuldgevoel geen greep op je krijgen. Spelen met leeftijdsgenootjes in een veilige omgeving heeft voor je kind grote, positieve gevolgen: je dreumes/peuter wordt socialer, creatiever en flexibeler. Dat vergroot later maatschappelijk succes dat begint bij de overstap naar de basisschool. Daarbij vinden de meeste kinderen het spelen bij een kinderdagverblijf superleuk. De combinatie tussen loslaten en liefde in nabijheid is het mooiste wat je je kind kunt geven. Kijk maar eens naar de natuur: er is geen diersoort die zijn kinderen onnodig lang in het nest of hol laat: pulletjes zwemmen zodra ze kunnen door het water, jonge tijgertjes stoeien met elkaar en jonge olifantjes besnuffelen alles nieuwsgierig. Ze ontdekken de wereld en zoeken dan weer de warmte van hun ouder(s). Timing van de boodschap dat je kind weer naar Mama Mia gaat is belangrijk. De beste timing hangt af van het karakter van je kind. Tijd voelt voor kinderen langer dan voor ons. Misschien weet je nog van vroeger hoe eindeloos de grote vakantie duurde of hoe de tijd voor je verjaardag stilstond. Voor jonge kinderen is het begrip tijd helemaal lastig: het is te abstract. Maak je het concreter door te vertellen dat het nog drie nachtjes slapen is, dan loop je tegen het probleem aan dat je kind nog niet kan tellen. Eén dag van te voren een boodschap meedelen werkt meestal goed. Sommige kinderen zijn echter niet te houden en willen direct. Heb jij een kind dat zo enthousiast is dat je inschat dat hij van de opwinding niet kan slapen? Vertel het dan ’s ochtends. Plan het breng-moment iets later op de ochtend zodat je niet na de mededeling direct hoeft te haasten maar je kind de informatie even kan laten indalen.

Tip 3: Act normal
“Normaal’ is wat je kind (her)kent, dat geeft vertrouwen en een veilig gevoel. Er valt niet aan te ontkomen dat sommige zaken bij Mama Mia iets anders zijn dan normaal: Ouders gaan zo min mogelijk naar binnen en er is belijning voor de PM’ers op de vloer aangebracht. PM’ers zijn er zoveel mogelijk op gericht zaken zoals vanouds te laten verlopen. En dat zou jij, als ouder, ook moeten zijn. Goedbedoelde extra etenswaren, handschoentjes, foto’s van thuis, desinfectiemiddelen, extra knuffels: het wijkt allemaal af van normaal en zorgt dus voor je kind voor onrust. Is er onverhoopt toch extra materiaal nodig? Dan neemt de Pm’er echt contact met je op.

Tip 4: Een gezellige maar korte overdracht
Geniet zelf van de overdracht. Het is leuk om weer bij Mama Mia te zijn! Jouw houding neemt je kind meestal over. Natuurlijk zorg je ervoor dat je 1,5 meter afstand van andere volwassenen houdt maar leg hier niet de nadruk op. Bijvoorbeeld door overdreven opzij te springen, het te benoemen of grapjes over te maken. Jonge kinderen kunnen anderhalve meter niet te duiden en ‘het waarom’ is lastig te begrijpen: allemaal behoorlijk vaag. De onbekendheid maakt angstig. En dat terwijl kinderen helemaal geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. Hoe minder je je kind er mee opzadelt, des te minder last hij er van zal ervaren. Houdt de overdracht kort: zo kunnen andere kinderen ook snel naar binnen. Wachten is voor niemand leuk.

Tip 5: Zorg op maat: neem contact op bij twijfels of zorgen
Jonge kinderen vertellen altijd hoe het met hen gaat. Soms door woorden maar altijd met hun lichaamstaal. Wees alert op het gedrag voor en na het bezoek aan Mama Mia. Hoe kijkt je kind? Kijkt hij rustig, flitsen zijn ogen alle kanten op of staart hij? Hoe vrij beweegt hij? Welke emotie lees je op zijn gezicht? Moeheid en de mate van enthousiasme als je kind je weer ziet zegt vrij weinig over hoe leuk je kind dat dag vond. Moe kan betekenen “het was niet leuk ik moet energie bijtanken” maar ook “ik heb superfijn gespeeld en ben uitgeput”. Blij om je te zien kan betekenen: “ik heb je zo gemist omdat ik een rotdag heb gehad” maar ook “ik ben zo blij om je te zien want ik hou van je!’ Heeft je kind om een of andere reden een minder fijn moment gehad zullen de PM’ers je hierover inlichten. Gaat het niet, zullen de PM’ers je bellen. Er wordt dan een wen-beleid op maat met je gemaakt. Je kunt er dus op vertrouwen dat als je niet wordt ingelicht, je kind een leuke dag heeft gehad.Twijfel je toch, valt gedrag van je kind je op of heb je een vraag? Bel of e-mail dan gerust. Dat we nu in een samenleving leven waarin er afstand is houdt niet in dat we van elkaar verwijderd zijn. Onderlinge afstemming was en is nog steeds enorm belangrijk. Kan het niet in persoon, dan gewoon digitaal. Daarnaast is het natuurlijk super belangrijk dat de pedagogisch medewerkers jou ook goed kunnen bereiken. Heb je gecontroleerd of je nummer correct is? Heb je een extra noodnummer opgegeven?

We snappen dat het voor iedereen een vreemde, onzekere tijd is. Samen maken we de beste zorg voor jouw kind!

Tot de volgende blog!
Amélie