Bewegende baby’s
Echt sporten met baby’s is natuurlijk onzin. Maar het is wel van groot belang dat je jouw baby stimuleert om voldoende te bewegen. Waarom?
De omgeving en zichzelf ontdekken
Door te bewegen leert jouw baby veel over zichzelf. Hij komt erachter dat die flap die voor zijn oogjes verschijnt zijn handje is. Later komt hij erachter dat hij daar controle over heeft. Hij ontdekt zijn voetjes en nog later dat hij kan omrollen. Kleine bewegingen zijn op deze manier het begin van zelfstandigheid. Zelfs de carrière van Elon Musk is met deze ontdekking begonnen 🙂
Door bewegen leert jouw baby niet alleen zichzelf maar ook de omgeving kennen. Hij komt erachter dat als hij met zijn voetje over het kleedje gaat het lekker zacht en warm aanvoelt. De boxstang is hard en koud. Hij ontdekt dat als hij tegen een speeltje van de speelboog slaat, hij het speeltje laat bewegen. Dat als hij zich voor het eerst opdrukt, hij papa en mama laat juichen. Dat oma en opa uitzinnig reageren als hij klapt en de buurvrouw terug zwaait als hij het ook doet. Een wereld gaat voor hem open als hij erachter komt dat hij zijn omgeving kan beïnvloeden! Interactie – de invloed die de omgeving op je baby maar hij ook op de omgeving- is super belangrijk voor de motivatie van zijn ontwikkeling: hij wordt een echt persoon die op zijn eigen manier de wereld vol vertrouwen kan ontdekken.
Fysieke en hersenontwikkeling
Daarnaast heeft bewegen voor baby’s nog een belangrijke meerwaarde: door bewegen gaat bloed harder stromen. Dit stimuleert zowel de fysieke als hersenontwikkeling.
Je baby leert van bewegen ook veel: het inschatten van afstanden en gevaar, structuren, zelfcontrole, oog-handcoördinatie en oorzaak-gevolgrelaties.
Vrij en ontspannen bewegen zorgt daarnaast ook voor stressvermindering. Bij stress komt het stress-stofje Cortisol vrij. Hoe minder Cortisol je baby aanmaakt des te minder staat een optimale ontwikkeling in de weg.
Reflexen
Sommige ouders vragen zich af of het stimuleren van bewegen bij baby’s niet onzin is: baby’s hebben toch natuurlijke reflexen? Dat is waar. Jonge baby’s hebben van moeder natuur een pakketje verschillende reflexen bij geboorte meegekregen om hen te helpen de eerste maanden instinctief goed te reageren op gevaar. Maar die reflexen verdwijnen ook weer. Je baby komt letterlijk op eigen beentjes te staan…
Bewegingsspelletjes
Het stimuleren van bewegen bij een baby is misschien simpeler en goedkoper dan je denkt. Je hoeft geen Adidasjes aan te schaffen en voor een abonnement op de sportschool is het ook nog te vroeg.
Hier een paar ideetjes ter inspiratie:
- Leg je baby op zijn buikje neer. Door deze houding krijgt je baby de kans om zijn rug te ontwikkelen. Vanuit buikligging leert jouw baby ook in andere houdingen te komen, bijvoorbeeld zitten en kruipen. Houd je baby goed in de gaten: gaat hij jammeren dan is hij moe of wordt het hem te veel. Leg hem dan weer terug op zijn rugje.
- Leg je baby op zijn buikje en leg een opgerolde handdoek onder zijn borst. Zo help je hem omhoog te kijken. Leg daarna zijn lievelingsspeeltje op een kleine afstand zodat je baby het speeltje nog ziet als hij zijn hoofd omhoog houdt. Je baby wordt uitgedaagd zijn hoofdje recht te houden als hij het speelgoed wil blijven zien. Hij zal naar het speeltje reiken en proberen te grijpen. Dit is een vermoeiend spelletje voor je baby, doe het daarom niet te lang achter elkaar.
- Dit spelletje leert de baby om met de blik te volgen en het versterkt ook de hand-oogcoördinatie. Leg je baby op zijn rug en maak oogcontact door je gezicht dicht bij het gezicht van je baby te brengen en ondertussen te praten. Schud met een rammelaar en houdt hem op borsthoogte van je baby. Je baby zal proberen de rammelaar te grijpen. Geef je baby bij dit spelletje voldoende tijd, baby’s hebben een lager tempo dan wij. Moedig je baby aan, dit heeft een positieve invloed op jullie band. Heb je een jonge baby dan zal hij de rammelaar nog niet lang kunnen vasthouden. Dat komt nog wel…
- Leg je baby op zijn buik. Je kan hier een opgerolde handdoek zetten tegen zijn borst zodat hij zijn hoofd gemakkelijker kan rechthouden. Voor hem leg je een speelgoedje. Buig de beentjes van je baby een klein beetje en leg je handpalm tegen de voetzolen. Je baby zal nu druk uitoefenen op je handen zodat hij kan kruipen tot bij het speelgoed. Blijf dus voldoende druk uitoefenen op de voetzooltjes. Gun de baby zijn beloning wanneer hij bij het speelgoed is geraakt. Schuif het speelgoed niet verder maar laat je baby ermee spelen.
- Terwijl je baby op zijn rug ligt zwaai je met een veer voor hem heen en weer. Zo trek je zijn aandacht. Dan kun je met de veer het lichaam van de baby strelen (van het hoofd tot de tenen). Je kan daarna de veer tussen twee teentjes steken. Als je baby dit niet merkt, til je zijn beentje lichtjes op zodat hij de veer kan zien. Dit bevordert dan de oog-handcoördinatie. Pakt je baby de veer? Laat hem er lekker mee spelen. Let wel op dat hij deze niet in zijn mond steekt. Doet je baby dit toch, neem de veer voorzichtig weg en bedank je de baby alsof hij de veer zelf heeft gegeven.
Wil je meer babyspelletjes? Op internet vind je er duizenden! 🙂
Tips voor een goede bewegings-omgeving
-
- Leg je baby niet op een gladde ondergrond of een tapijt dat wegglijdt. Je maakt het je baby dan onnodig moeilijk. Dat kan frustreren of hem zelfs een onveilig gevoel geven.
- Leg niet te veel speelgoed in de box of op het speelkleed. Door te veel speelgoed tegelijk aan te bieden beperk je de bewegingsruimte en overprikkel je jouw baby.
- Biedt verschillende speelplekjes aan om je baby uit te dagen. Bijvoorbeeld de ene keer in de box, de andere keer op het speelkleed of gewoon lekker op je (schone) vloer. Zo krijgt hij de kans de omgeving te verkennen.
- Ga zelf eens op de grond of in de box liggen en zie wat je baby ziet. Zijn er te veel of juist te weinig prikkels? Pas de omgeving even aan!
- Wees voorzichtig met bewegend speelgoed en speelgoed dat geluidjes en lichtjes produceert. Het kan je baby uitdagen maar niet alle baby’s vinden het even leuk.
Zeker bij jonge baby’s ligt het verwerkingstempo een stuk lager dan het tempo van het prikkelaanbod van veel speelgoed.
Daarnaast kan een baby ook niet aangeven dat hij er genoeg van heeft.
Dat kan betekenen dat je baby overprikkelt of moe is en het speelgoed zich maar blijft opdringen.
Hou je baby dus goed in de gaten: draait hij zijn hoofdje weg, gaat hij jammeren of zelfs huilen? Zet het speelgoed uit of haal het weg. - Push je baby niet. Vrijwel alle gezonde kinderen kunnen prima lopen en springen als ze 18 zijn. Tijdens een sollicitatiegesprek zal er niet gevraagd worden met hoeveel maanden hij zich kon optrekken, kruipen of lopen.
Geniet!
Geniet van het spelen samen met je baby. En geef hem ook de tijd en ruimte om lekker zelf te spelen. Hoe cliché het ook mag klinken: dat eerste jaar waarin de ontwikkeling harder gaat dan elk volgend jaar in een mensenleven is een prachtig wonder om te zien…
Tot de volgende blog!
Amélie
Lees ook : bewegen voor dreumes en peuter